Responsive Menu
Add more content here...
Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης

Δημιουργικά – Καλλιτεχνικά προγράμματα

Το Πρόγραμμα

Τα  Απογευματινά Προγράμματα (Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ ΜΕΑ)  περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου, και απευθύνονται σε παιδιά 6 ετών και άνω, και νέους με νοητική αναπηρία ή/και αυτισμό. Τα Kαλλιτεχνικά-Δημιουργικά προγράμματα περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μουσικοθεατρική Ομάδα

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι οι νέοι/νέες να μπαίνουν σε ρόλους, σαν «ηθοποιοί», να συν-ομιλούν, να τραγουδούν, να παίζουν κάποια μουσικά όργανα, να κινούνται και να εκφράζονται με το σώμα τους στη σκηνή. Όλα αυτά με την υποστήριξη και την καθοδήγηση εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Διασκεδαστικές σχετικές ασκήσεις αλλά και τραγούδια χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία-«υλικά» κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ομάδας.

• Μουσικό-κοσμος

Μια μικρή «ορχήστρα», ένα μουσικό σύνολο αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους που αγαπούν τη μουσική. Με ηχοσωλήνες, κρουστά, αρμόνιο, κιθάρα και φωνητικά, ανά περιόδους, που στόχο θα έχουν την παρουσίαση, μίνι συναυλίες αλλά και πιθανές συνεργασίες με άλλες καλλιτεχνικές ομάδες (θέατρο, χορός κλπ.) Βλέπουμε τη μουσική μέσα σε κάθε ανθρώπινη έκφραση, όπως την κίνηση, το λόγο, το ρυθμό, μια χειρονομία, ένα συναίσθημα και τόσα άλλα παρά ως μια στεγνή εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτή την οπτική η όποια διαφορετικότητα «αγκαλιάζεται» σαν ένα αυθεντικό μέρος της ομάδας μας. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις είναι δίωρες και καθοδηγούνται από δύο επαγγελματίες μουσικούς της ειδικής αγωγής.

         

• Δράσεις μουσικής στον αυτισμό

Η μουσική και τα συστατικά της, όπως ο ρυθμός, ο παλμός, η μελωδία, η παύση κλπ. καθρεφτίζουν την ίδια τη ζωή και την ανθρώπινη έκφραση σε κάθε της πτυχή.
Στο πρόγραμμα, η μουσική γίνεται η γέφυρα για να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να επιτευχθούν ψυχο-εκπαιδευτικοί ή απλά ψυχαγωγικοί στόχοι. Ενδεικτικά καλλιεργούνται: η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση, η συγκέντρωση προσοχής, κοινωνικές δεξιότητες, η έννοια των ορίων, ο συντονισμός σώματος, η έκφραση συναισθημάτων, η συναισθηματική υποστήριξη κ.α.

• Θεατρικό Παιχνίδι

Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες και στόχος είναι η αξιοποίηση της βιωματικής δράσης ως βασικό εργαλείο στην εκφραστικότητα και στην κινησιολογία των συμμετεχόντων. Το θεατρικό παιχνίδι δανείζεται από το θέατρο πολλά στοιχεία και τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, τη «μεταμόρφωση» και την παντομίμα. Χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση στις σχέσεις της ομάδας. Πρόκειται για μια ευχάριστη διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού και του κόσμου, μέσα από την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας.

          

• Παραδοσιακοί Χοροί

Γενικός στόχος είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας-γνωρίζοντας ταυτόχρονα μέσω αυτών ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής. Τελικός / επιθυμητός στόχος είναι η πιθανή παρουσίαση της ομάδας σε εκδηλώσεις του Συλλόγου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της κοινότητας.

• Εικαστικά

Στόχος του προγράμματος είναι να ενεργοποιούνται τόσο η φαντασία, όσο και η δημιουργικότητα των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων. Με δραστηριότητες και εικαστικές παρεμβάσεις, οι συμμετέχοντες εκφράζουν συναισθήματα, όνειρα και βιώματα. Αξιοποιούνται ποικίλα «εργαλεία» και «μέσα» όπως η ζωγραφική, η γλυπτική – ο πηλός, το κολάζ κλπ. Η ψυχαγωγία, η ευχαρίστηση και εντέλει η αίσθηση ολοκλήρωσης που ενέχει μια εικαστική εμπειρία, μέσω του πειραματισμού με υλικά και τεχνικές, έχουν καθοριστική αξία για την περαιτέρω ολόπλευρη ανάπτυξη. Ενισχύονται οι αισθητηριακές εμπειρίες, οι δεξιότητες, οι κλίσεις και τα ταλέντα ενώ η συμπεριφορά και τα συναισθήματα οργανώνονται και ισορροπούν.

          

• Περιβαλλοντική Αγωγή

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν καλά το φυσικό περιβάλλον (τα φυτά και τα ζώα) αλλά και το ανθρωπογενές. Η φροντίδα και ο σεβασμός προς αυτό είναι οι αξίες που προωθούνται. Η κηπουρική σε γλάστρες ή στον κήπο αποτελεί ιδανική λύση, αφού συνδυάζει τη μάθηση και τη διασκέδαση, ενώ παράλληλα ωφελεί στη νοητική και στην ψυχική ανάπτυξη των συμμετεχόντων. Έννοιες της οικολογίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση υλικών συντελούν στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Παράλληλα, προάγεται η ιδέα και πρακτική της υγιεινής ζωής.

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα;

συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος

  Τα πεδία με τον αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά

  Παρόμοια προγράμματα

  Εκπαιδευτικά – Ψυχο-εκπαιδευτικά προγράμματα

  Τα  Απογευματινά Προγράμματα (Δημιουργικής Απασχόλησης – ΚΔΑΠ ΜΕΑ)  περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου, και απευθύνονται σε παιδιά 6 ετών και άνω,...
  Διαβάστε περισσότερα...

  Θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μας;

  Κάντε το με τους παρακάτω τρόπους.

  Θα σας ακούσουμε

  +30 210 9803292

  +30 210 9828150

  Θα μας γράψετε

  [email protected]

  Γραφτείτε στο newsletter μας

  Ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω απο τον φορέα.

   Ωράριο Λειτουργίας

   Τα Απογευματινά After School Προγράμματα διεξάγονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι ώρες και οι μέρες που θα έρχεται το παιδί/ο νέος, εξαρτώνται από την ομάδα στην οποία θα ενταχθεί. (Κάτι το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, αλλά και από τα προγράμματα στα οποία προτιμά να λάβει μέρος). Το ωράριο των προγραμμάτων χωρίζεται σε 2 ζώνες:

   Α’ Ζώνη 13.00-16.00

   Β’ Ζώνη 16.30-19.30

   Κάποιες ομάδες μας, έρχονται και συμμετέχουν στα προγράμματα κατά τη διάρκεια της Α’ Ζώνης (13:00-16:00) και άλλες κατά τη διάρκεια της Β’ Ζώνης (16.30-19.30). Κατά τη διάρκεια της κάθε χρονικής ζώνης, πολλές ομάδες ταυτόχρονα συμμετέχουν σε διαφορετικά προγράμματα!

   Εάν το προτιμά κάποιος ενδιαφερόμενος, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής και αποκλειστικά σε ένα πρόγραμμα.

   Τόπος Διεξαγωγής

   Τα προγράμματα διεξάγονται στις δομές μας, στο 4ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, και στο χώρο του φορέα μας στην παιδική χαρά της Αγ. Σκεπής. Για τα νότια προάστια, υπάρχει και η επιλογή μεταφοράς με το Van του Συλλόγου (παραλαβή από συγκεκριμένα σημεία) κατόπιν συνεννόησης.

   Συμμετοχή στα Προγράμματα

   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν αρχικά με το Σύλλογο τηλεφωνικά (2109828150). Στη συνέχεια ορίζεται ένα ραντεβού δια ζώσης, μία πρώτη γνωριμία, με τον επόπτη και τον υπεύθυνο του τμήματος, οπότε και συζητείται η ένταξη του ενδιαφερόμενου σε κάποια ομάδα των Απογευματινών After School Προγραμμάτων (με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού/νέου).