Responsive Menu
Add more content here...
Σύλλογος | Παρασκευή 7 Ιουλίου, 2023

Χέρι-Χέρι με τους Les Papillons Blancs de Lille

Μία πρωτόγνωρη, και αξέχαστη εμπειρία είχαν συνεργάτες του Συλλόγου μας, στην όμορφη Lille της Γαλλίας! Στο πλαίσιο του προγράμματος Μαθησιακής Κινητικότητας Προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων «Χέρι-Χέρι», που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης στο πλαίσιο του Εrasmus+, ομάδα συνεργατών μας επισκέφθηκε το φορέα Les Papillons Blancs de Lille, στη Lille της Γαλλίας από τις 5 ως τις 11 Μαρτίου.

Σκοπός του προγράμματος ήταν ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ από την Ελλάδα, και οι Les Papillons Blancs de Lille από τη Γαλλία, να συνεργαστούν, για να ανταλλάξουν γνώσεις και καλές πρακτικές, και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα άτομα με νοητική υστέρηση και ΔΑΦ (Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος).

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του οργανισμού Les Papillons Blancs de Lille, βρίσκεται ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ στο άτομο με αναπηρία, σεβασμός στις ανάγκες, τα δικαιώματα και τις επιλογές του! Ο φορέας έχει πολύχρονη εμπειρία, και δραστηριοποιείται στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους,  από το 1954! Υποστηρίζει στην παρούσα φάση περισσότερα από 2.400 άτομα με νοητική αναπηρία (παιδιά, εφήβους και ενήλικες), 400 οικογένειες, 160 εθελοντές και 1000 εργαζομένους. Διαθέτει 47 δομές που κατανέμονται σε 32 γεωγραφικές περιοχές της Γαλλίας, ενώ στη Lille διατηρεί  350  παραρτήματα!

Ο οργανισμός δραστηριοποιείται ειδικότερα στη Παρέμβαση στην παιδική και εφηβική ηλικία, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Υποστηριζόμενη Εργασία, την Υποστηριζόμενη Διαβίωση, τη Κοινωνική Ένταξη και τη Προάσπιση των Δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Οι συνεργάτες μας, μέσω job-shadowing είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες από τους Les Papillons Blanc de Lille, να ανακαλύψουν νέες οπτικές, και να πάρουν ιδέες για την καλή πρακτική, οργάνωση, διάρθρωση και λειτουργία των δομών, την προστατευόμενη εργασία, και τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Οι φιλόξενοι Γάλλοι εταίροι μας, μας ξενάγησαν επίσης σε πολλές και ποικίλες στεγαστικές δομές και εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης του φορέα. Στα εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης του φορέα, οι ωφελούμενοι έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε διάφορες ειδικότητες: ως υπάλληλοι διοικητικών εργασιών, χειριστές βιομηχανικών συστημάτων, υπάλληλοι προετοιμασίας παραγγελιών (στο πλαίσιο ανάθεσης έργου από συνεργάτη της Nespresso), χειριστές  επαγγελματικού εξοπλισμού καθαριότητας, υπάλληλοι εστίασης (catering, ζυθοποιία, εστιατόριο γρήγορου φαγητού), υπάλληλοι φροντίδας υφασμάτινων ειδών ( χρήση επαγγελματικού εξοπλισμού για καθάρισμα και σιδέρωμα), υπάλληλοι αποθήκης και υπάλληλοι τυπογραφείου.

Σε κάθε εργαστήριο υπάρχουν 4-5 σταθμοί εργασίας, στους οποίους τα άτομα εξοικειώνονται με τους χώρους και τον εξοπλισμό.

Όσον αφορά στη Στέγαση, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονται από τον οργανισμό: παρέχεται σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους ωφελούμενους, υπάρχει επαγγελματίας με τη συγκεκριμένη ειδικότητα, που βοηθά το άτομο να νιώσει καλύτερα με το σώμα του (εικόνα σώματος/ σεξουαλική αγωγή), ενώ οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα να μένουν και με το σύντροφό τους! Στις δομές επίσης οι ωφελούμενοι έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκη εντός του χώρου, ενώ έχουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με κηπουρική, ρεφλεξολογία, ποίηση, θέατρο, γραφή, και οικολογία!

Αξιοσημείωτο επιπλέον και αισιόδοξο, είναι πως οι Les Papillons Blancs de Lille λαμβάνουν πολλές επιχορηγήσεις από τον κρατικό μηχανισμό, και οι ωφελούμενοι υποστηρίζονται με υψηλά προνοιακά επιδόματα που δεν παρακρατούνται ακόμη και όταν εργάζονται. Ο οργανισμός λαμβάνει και αρκετές δωρεές από την κοινότητα και από ιδιώτες (μεγάλοι χορηγοί και γονείς ατόμων με αναπηρία) – η ευαισθητοποίηση της κοινότητας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.

Συνολικά, ήταν πολλά αυτά που μάθαμε σε αυτό το ταξίδι, και μεγάλη χαρά που γνωρίσαμε και περάσαμε χρόνο με τους Γάλλους εταίρους μας!

Ευχαριστούμε θερμά τους νέους φίλους μας, από τον οργανισμό Les Papillons Blancs de Lille, που μας προσέφεραν μία εβδομάδα πλούσια σε εικόνες, γνώση και εμπειρίες, την ευγενική τους διάθεση, και τη θέληση να μοιραστούν μαζί μας την τεχνογνωσία τους!

 

Θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μας;

Κάντε το με τους παρακάτω τρόπους.

Θα σας ακούσουμε

+30 210 9803292

+30 210 9828150

Θα μας γράψετε

[email protected]

Γραφτείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω απο τον φορέα.

  Ωράριο Λειτουργίας

  Τα Απογευματινά After School Προγράμματα διεξάγονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι ώρες και οι μέρες που θα έρχεται το παιδί/ο νέος, εξαρτώνται από την ομάδα στην οποία θα ενταχθεί. (Κάτι το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, αλλά και από τα προγράμματα στα οποία προτιμά να λάβει μέρος). Το ωράριο των προγραμμάτων χωρίζεται σε 2 ζώνες:

  Α’ Ζώνη 13.00-16.00

  Β’ Ζώνη 16.30-19.30

  Κάποιες ομάδες μας, έρχονται και συμμετέχουν στα προγράμματα κατά τη διάρκεια της Α’ Ζώνης (13:00-16:00) και άλλες κατά τη διάρκεια της Β’ Ζώνης (16.30-19.30). Κατά τη διάρκεια της κάθε χρονικής ζώνης, πολλές ομάδες ταυτόχρονα συμμετέχουν σε διαφορετικά προγράμματα!

  Εάν το προτιμά κάποιος ενδιαφερόμενος, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής και αποκλειστικά σε ένα πρόγραμμα.

  Τόπος Διεξαγωγής

  Τα προγράμματα διεξάγονται στις δομές μας, στο 4ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, και στο χώρο του φορέα μας στην παιδική χαρά της Αγ. Σκεπής. Για τα νότια προάστια, υπάρχει και η επιλογή μεταφοράς με το Van του Συλλόγου (παραλαβή από συγκεκριμένα σημεία) κατόπιν συνεννόησης.

  Συμμετοχή στα Προγράμματα

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν αρχικά με το Σύλλογο τηλεφωνικά (2109828150). Στη συνέχεια ορίζεται ένα ραντεβού δια ζώσης, μία πρώτη γνωριμία, με τον επόπτη και τον υπεύθυνο του τμήματος, οπότε και συζητείται η ένταξη του ενδιαφερόμενου σε κάποια ομάδα των Απογευματινών After School Προγραμμάτων (με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού/νέου).