Responsive Menu
Add more content here...
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας | Πέμπτη 7 Μαρτίου, 2019

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔYΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Βασικός στόχος της εργοθεραπείας αποτελεί η αυτονομία του παιδιού στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής . Ως δραστηριότητες καθημερινής ζωής ορίζονται οι ενέργειες που κάνουμε για την αυτοφροντίδα ,την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία μας.

Πιο συγκεκριμένα ,στα καθήκοντα αυτοφροντίδας ανήκουν δραστηριότητες όπως η σίτιση, η χρήση τουαλέτας, η προσωπική υγιεινή, η ένδυση και η απόδυση κ.α.

Όσον αφορά την ένδυση και την απόδυση, από την προσχολική ακόμα ηλικία, τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν  με μικρή ή και καθόλου βοήθεια από τους γονείς τους.

Η εκπαίδευση για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ένδυσης και απόδυσης μπορεί να ξεκινήσει από την νηπιακή ηλικία (2-3 χρονών).Για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης αυτών των δεξιοτήτων , προηγείται η εξερεύνηση των αιτημάτων της οικογένειας καθώς και η αξιολόγηση του παιδιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εκμαιεύονται από αυτές τις διαδικασίες, ακολουθεί ο προσδιορισμός του θεραπευτικού πλάνου.

Σε πρώτο στάδιο το παιδί μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων εξοικειώνεται με τους τρεις άξονες του σώματος του: τον κατακόρυφο που χωρίζει το σώμα σε δεξί και αριστερό μέρος, τον κάθετο που χωρίζει το σώμα σε πάνω και κάτω μέρος, και τον εγκάρσιο που χωρίζει το σώμα σε μπροστά κ πίσω μέρος. Ένας τρόπος προετοιμασίας του παιδιού για την αυτονομία του σε αυτόν τον τομέα είναι  διάφορα σωματικά και κινητικά παιχνίδια καθώς και  δραστηριότητες που εμπεριέχουν στεφάνια, λάστιχα και άλλα. Μετέπειτα ,όταν το παιδί είναι έτοιμο εμπλέκεται σε αυτή καθε αυτή διαδικασία εκπαίδευσης ένδυσης και απόδυσης, ξεκινώντας συνήθως από τα παπούτσια, ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για την εξέλιξη του παιδιού , οι γονείς και οποιοσδήποτε άλλος φροντιστής του παιδιού να παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα  και να εκπαιδεύονται ώστε να υπάρχει κοινός τρόπος αντιμετώπισης των αναγκών του.

 

Θέλετε να επικοινωνήστε μαζί μας;

Κάντε το με τους παρακάτω τρόπους.

Θα σας ακούσουμε

+30 210 9803292

+30 210 9828150

Θα μας γράψετε

[email protected]

Γραφτείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω απο τον φορέα.

  Ωράριο Λειτουργίας

  Τα Απογευματινά After School Προγράμματα διεξάγονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι ώρες και οι μέρες που θα έρχεται το παιδί/ο νέος, εξαρτώνται από την ομάδα στην οποία θα ενταχθεί. (Κάτι το οποίο καθορίζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του, αλλά και από τα προγράμματα στα οποία προτιμά να λάβει μέρος). Το ωράριο των προγραμμάτων χωρίζεται σε 2 ζώνες:

  Α’ Ζώνη 13.00-16.00

  Β’ Ζώνη 16.30-19.30

  Κάποιες ομάδες μας, έρχονται και συμμετέχουν στα προγράμματα κατά τη διάρκεια της Α’ Ζώνης (13:00-16:00) και άλλες κατά τη διάρκεια της Β’ Ζώνης (16.30-19.30). Κατά τη διάρκεια της κάθε χρονικής ζώνης, πολλές ομάδες ταυτόχρονα συμμετέχουν σε διαφορετικά προγράμματα!

  Εάν το προτιμά κάποιος ενδιαφερόμενος, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής και αποκλειστικά σε ένα πρόγραμμα.

  Τόπος Διεξαγωγής

  Τα προγράμματα διεξάγονται στις δομές μας, στο 4ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου, και στο χώρο του φορέα μας στην παιδική χαρά της Αγ. Σκεπής. Για τα νότια προάστια, υπάρχει και η επιλογή μεταφοράς με το Van του Συλλόγου (παραλαβή από συγκεκριμένα σημεία) κατόπιν συνεννόησης.

  Συμμετοχή στα Προγράμματα

  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν αρχικά με το Σύλλογο τηλεφωνικά (2109828150). Στη συνέχεια ορίζεται ένα ραντεβού δια ζώσης, μία πρώτη γνωριμία, με τον επόπτη και τον υπεύθυνο του τμήματος, οπότε και συζητείται η ένταξη του ενδιαφερόμενου σε κάποια ομάδα των Απογευματινών After School Προγραμμάτων (με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού/νέου).