Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

image 6 e1551956568672
07
Μαρ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔYΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Βασικός στόχος της εργοθεραπείας αποτελεί η αυτονομία του παιδιού στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής . Ως δραστηριότητες καθημερινής ζωής ορίζονται οι ενέργειες που κάνουμε για την αυτοφροντίδα ,την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία μας.

Πιο συγκεκριμένα ,στα καθήκοντα αυτοφροντίδας ανήκουν δραστηριότητες όπως η σίτιση, η χρήση τουαλέτας, η προσωπική υγιεινή, η ένδυση και η απόδυση κ.α.

Όσον αφορά την ένδυση και την απόδυση, από την προσχολική ακόμα ηλικία, τα παιδιά μπορούν να ανταποκριθούν  με μικρή ή και καθόλου βοήθεια από τους γονείς τους.

Η εκπαίδευση για την καλλιέργεια δεξιοτήτων ένδυσης και απόδυσης μπορεί να ξεκινήσει από την νηπιακή ηλικία (2-3 χρονών).Για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάπτυξης αυτών των δεξιοτήτων , προηγείται η εξερεύνηση των αιτημάτων της οικογένειας καθώς και η αξιολόγηση του παιδιού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εκμαιεύονται από αυτές τις διαδικασίες, ακολουθεί ο προσδιορισμός του θεραπευτικού πλάνου.

Σε πρώτο στάδιο το παιδί μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων εξοικειώνεται με τους τρεις άξονες του σώματος του: τον κατακόρυφο που χωρίζει το σώμα σε δεξί και αριστερό μέρος, τον κάθετο που χωρίζει το σώμα σε πάνω και κάτω μέρος, και τον εγκάρσιο που χωρίζει το σώμα σε μπροστά κ πίσω μέρος. Ένας τρόπος προετοιμασίας του παιδιού για την αυτονομία του σε αυτόν τον τομέα είναι  διάφορα σωματικά και κινητικά παιχνίδια καθώς και  δραστηριότητες που εμπεριέχουν στεφάνια, λάστιχα και άλλα. Μετέπειτα ,όταν το παιδί είναι έτοιμο εμπλέκεται σε αυτή καθε αυτή διαδικασία εκπαίδευσης ένδυσης και απόδυσης, ξεκινώντας συνήθως από τα παπούτσια, ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα. Είναι σημαντικό και ωφέλιμο για την εξέλιξη του παιδιού , οι γονείς και οποιοσδήποτε άλλος φροντιστής του παιδιού να παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα  και να εκπαιδεύονται ώστε να υπάρχει κοινός τρόπος αντιμετώπισης των αναγκών του.

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You are donating to : Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...