ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας
Ο αποχωρισμός της πιπίλας είναι πολλές φορές μια δύσκολη διαδικασία. Καλό είναι να γίνονται ομαλά οι μεταβάσεις στο παιδί, αφού η χρήση της πιπίλας έχει ενεργό ρόλο και στο συναισθηματικό κόσμο του. Ξεκινήστε να περιορίζετε τη χρήση της μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δημιουργείστε μια ιστορία γύρω από αυτή, ώστε το παιδί να την «αποχαιρετάει» κάθε πρωί χωρίς να του επιβάλλεται. Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα όμορφο χώρο αποθήκευσης (π.χ. ένα κουτί ή ένα γκαράζ) στο οποίο θα βάζει κάθε πρωί την πιπίλα του μόνο του, για να ξεκουράζεται. Μόλις την βάλει μέσα στο χώρο αποθήκευσης πείτε «Η πιπίλα πάει στο σπίτι της.» Φυλάξτε τη σε ένα μέρος που μόνο εσείς έχετε πρόσβαση. Πάρτε αγκαλιά το παιδί, χαμογελάστε του ζεστά και βγείτε από το δωμάτιο. Αν ανά διαστήματα μέσα στη μέρα αναζητήσει μόνο του την πιπίλα, υπενθυμίστε του «Τώρα η πιπίλα ξεκουράζεται, θα τη δούμε το βράδυ.» 🌙
Άλλες ιδέες για την μείωση της χρήσης πιπίλας είναι οι παρακάτω:
💡Αντικαταστήστε την πιπίλα με ένα άλλο αντικείμενο-παιχνίδι (π.χ ένα αρκουδάκι 🧸)
💡Αποσπάστε την προσοχή του παιδιού από την πιπίλα με διασκεδαστικές δραστηριότητες (π.χ παίξτε κρυφτό, κυνηγητό ή κάποιο άλλο αγαπημένο του παιχνίδι)
💡Κάντε ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ στην πιπίλα (όπως κάνουν όλα τα μεγάλα παιδιά 😉)
💡Δωρίστε τις πιπίλες σε μωρά που τις χρειάζονται.
💡Διαβάστε σχετικά παραμύθια, ώστε τα πόδια να καταλάβουν πως είναι μέρος της ανάπτυξης τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση χωρίς αυτή.
💡Κάντε την πιπίλα μη αποτελεσματική και μην την αντικαταστήσετε (π.χ «Κοιτά η πιπίλα χάλασε, μεγάλωσες και τα δοντάκια σου την τρώνε, ώρα να την χαιρετήσουμε!»).