Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

Λέσχη Δημιουργικής απασχόλησης

παιδαγωγικά, ψυχαγωγικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά προγράμματα

Περιγραφή προγράμματος

Η Λέσχη Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, εφήβων και νέων με νοητική αναπηρία και αυτισμό λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πραγματοποιούνται παιδαγωγικά, ψυχαγωγικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά προγράμματα, που απευθύνονται σε παιδιά, νέους και ενήλικες διαφόρων δυνατοτήτων.
Τα χειμωνιάτικα απογεύματά μας παύουν να είναι βαρετά στο σπίτι και γίνονται δημιουργικά! Ώσπου μπαίνει η Άνοιξη και τα απογεύματά μας κρύβουν κι άλλες εκπλήξεις!

Στόχοι του προγράμματος

Στόχος μας είναι η ομαλή ένταξη όλων των παιδιών στις ομάδες, η δημιουργία, η χαρά και η διασκέδαση μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.

Περιεχόμενο προγράμματος

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

Καλλιτεχνικές δραστηριότητες: Ανάλογα με την εποχή επιλέγουμε κατάλληλες χειροτεχνίες ώστε οι νέοι μας να ζωγραφίζουν, κατασκευάζουν και δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά έργα, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, όπως ψαλίδια, κόλλες, ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, αλουμίνιο, χαρτί, χαρτόνι κτλ), υφάσματα, κουμπιά, καπάκια και άλλα πολλά.
Παραδοσιακοί χοροί: Σκοπός είναι η εκμάθηση παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, γνωρίζοντας ταυτόχρονα μέσω αυτών ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής, με στόχο την παρουσίαση της ομάδας σε εκδηλώσεις του σωματείου αλλά και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της κοινότητας. Στο τμήμα αρχαρίων συμμετέχουν νέοι που δεν έχουν προηγούμενη γνώση χορού, ενώ στο τμήμα προχωρημένων υπάρχει η δυνατότητα κοινού μαθήματος με τους μαθητές Γυμνασίων του  Π. Φαλήρου.
Πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης: Στόχος είναι η εκμάθηση παρασκευής ενός απλού κολατσιού από το ίδιο το παιδί με την εξής διαδικασία:   αγορά των υλικών (ανάθεση αγοράς υλικών στο κάθε παιδί από το super market, διαδρομή για τις αγορές,  εντοπισμός των υλικών και τοποθέτηση στο καλάθι, αναμονή στο ταμείο, χρηματική συνδιαλλαγή – πληρωμή, επιστροφή στο σύλλογο). Συνεχίζουμε με την προετοιμασία της τραπεζαρίας, πλύσιμο χεριών, παρασκευή φαγητού (τοστ), ώρα κολατσιού, τακτοποίηση της κουζίνας (πλύσιμο πιάτων), πλύσιμο δοντιών.
Όλα τα παραπάνω αφορούν διαδικασίες αυτοεξυπηρέτησης, ημιαυτόνομης διαβίωσης και προσωπική υγιεινής, τις οποίες θεωρούμε πολύ σημαντικά και βασικά κομμάτια εκπαίδευσης και κατάκτησης για τα παιδιά μας.  Η γενίκευση των δεξιοτήτων αυτών σε άλλους χώρους, όπως στο σπίτι ή σε στέγες ημιαυτόνομης διαβίωσης και η αυτονομία τους είναι πάντα ο μακροπρόθεσμος στόχος μας.
Θεατροπαιχνίδια: Αφήγηση παραμυθιού με διαδραστικά μέρη, κουκλοθέατρο, μουσικοκινητική, τραγούδι, χορός, παιχνίδι ρόλων και μίμησης καθώς και παιχνίδι με τη χρήση αντικειμένων.
Επιτραπέζιες δραστηριότητες: επιτραπέζια ομαδικά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, εκμάθηση νέων παιχνιδιών, παζλ, επικοινωνιακός διάλογος με τα μέλη της ομάδας.
Μουσική: Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν γνωριμία με μουσικά όργανα, μουσική ακρόαση, συμμετοχή στο τραγούδι, μουσική και σωματογνωσία, μουσικές καρέκλες ή παραλλαγή της δραστηριότητας, παιχνίδι με κορδέλα ή σεντόνι. Οι δραστηριότητες συνεχώς ενισχύονται και αναδιαμορφώνονται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε παιδιού. Βασικός στόχος της μουσικής δημιουργικής απασχόλησης είναι πρωτίστως η ψυχαγωγία των παιδιών και στη συνέχεια η εκμάθηση μέσα από το μουσικό παιχνίδι.
Η μουσικοθεατρική ομάδα: Η ομάδα νέων που συμμετέχει συγκεντρώνεται, συζητά τα νέα της εβδομάδας, μοιράζεται εμπειρίες από το σχολείο ή την δουλειά, διατυπώνει συναισθήματα και ξεκινούν να μπαίνει σε ρόλους.
Ένας από τους βασικούς στόχους της ομάδας είναι οι νέοι να μπαίνουν σε ρόλους, σαν ηθοποιοί πραγματικοί, να τραγουδούν, να παίζουν κάποια μουσικά όργανα, να κινούνται και να εκφράζονται με το σώμα τους στη σκηνή και να ανεβάζουν δύο παραστάσεις το χρόνο! Όλα αυτά με την υποστήριξη και την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών – θεραπευτών.
Διασκεδαστικές καλλιτεχνικές ασκήσεις, τραγούδια και «αναπάντεχα» καθώς και σκετσάκια χρησιμοποιούνται σαν εργαλεία-υλικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης!
Εξωτερικό πρόγραμμα αναψυχής & κυκλοφοριακής αγωγής: Το εξωτερικό πρόγραμμα περιλαμβάνει κυκλοφοριακή αγωγή και χρήση μέσων μαζικής κυκλοφορίας. Μέσα από την οργάνωση και υλοποίηση εξόδων αναψυχής σχεδιασμένες από τους ίδιους τους συμμετέχοντες έχουμε στόχο  την κοινωνικοποίηση, την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος και την αυτονομία των νέων με αναπηρία.

Που απευθύνεται

Απευθύνεται σε παιδιά με νοητική αναπηρία και αυτισμό, από 7 ετών και άνω, αλλά και σε ενήλικες που θέλουν να περάσουν όμορφα τον ελεύθερο χρόνο τους και να δημιουργήσουν φιλίες.

Τόπος διεξαγωγής

Το πρόγραμμα διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑΛΜΑ στο Παλαιό Φάληρο.

Ώρες/Ημέρες/Συχνότητα διεξαγωγής

Η Λέσχη λειτουργεί κάθε απόγευμα, από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 20.00

Στελέχωση

Τα προγράμματα υποστηρίζονται από: Ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Καθηγητές Ειδικής Φυσικής Αγωγής, Μουσικό, Κοινωνική Λειτουργό, Παιδοψυχίατρο

Τρόπος εισαγωγής

  1. Λήψη Κοινωνικού Ιστορικού
  2. Αξιολόγηση
  3. Δοκιμαστική περίοδος
  4. Πλήρης ένταξη στα προγράμματα

Ενδιαφέρεστε για το πρόγραμμα;

συμπληρώστε την φόρμα ενδιαφέροντος
δήλωση ενδιαφέροντος

You are donating to : Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...