Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΚΕΣ
Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας
Οι φούσκες δεν είναι απλά διασκέδαση, είναι πολλά παραπάνω! Για ποιούς λόγους να τις χρησιμοποιήσετε και εσείς στο παιχνίδι με τα παιδιά; Διαβάστε παρακάτω:
1️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να ενισχύσετε την βλεμματική επαφή. Σε κάθε φύσημα περιμένετε για την επαφή με τα μάτια, δηλαδή να σας κοιτάξει το παιδί και μετά φυσήξτε περισσότερες. Η βλεμματική επαφή είναι η αρχή της επικοινωνίας των παιδιών.
2️⃣ Χρησιμοποιείστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί να φυσάει. Η δεξιότητα αυτή είναι πιο συνθέτη απ’ ότι φαίνεται και δεν την κατακτούν το ίδιο εύκολα όλα τα παιδιά. Με τις φούσκες υπάρχει κίνητρο και όταν ο στόχος επιτευχθεί θα νιώθουν υπερήφανα που το κατάφεραν μόνα τους.
3️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες, ώστε το παιδί να εκφράσει το αίτημά του.
Κλείστε το καπάκι και μην ανταποκριθείτε στο αίτημα του για περισσότερες φούσκες μέχρι να σας το ζητήσει με κάποιο τρόπο. Σε αρχικό στάδιο και κυρίως σε μικρές ηλικίας αναμένουμε το παιδί να δείξει τις φούσκες με το δάχτυλο του. Σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε παιδιά που έχουν αναπτύξει λόγο αναμένουμε να ζητήσει βοήθεια.
4️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί χειρονομίες.
Λέγοντας χειρονομίες εννοούμε και την έκφραση επιθυμίας με δαχτυλοδείξιμο που προαναφέρθηκε, αλλά και άλλες χειρονομίες όπως η κίνηση που κάνουμε παλαμάκια, με στόχο να σκάσουν οι φούσκες.
5️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να βοηθήσετε το παιδί να παράγει έναν ήχο, μια συλλαβή ή μια λέξη.
Οι ήχοι είναι ιδιαίτερα βοηθητικό να συνοδεύουν τις χειρονομίες. Για παράδειγμα η συλλαβή «μπαμ» μπορεί να αντιστοιχεί στη χειρονομία «σκάω φούσκα» και ο ήχος /φφφ…/, μπορεί να αντιστοιχεί στη λέξη «φούσκες». Επίσης, οι φούσκες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να παράγει λέξεις όπως «πάλι», «ξανά» κ.ά.
6️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί την εναλλαγή σειράς.
Ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθουμε τις έννοιες «σειρά μου, σειρά σου», είναι μέσω ενός παιχνιδιού που μας αρέσει πολύ! Παίζουμε λοιπόν φούσκες και ζητάμε από το παιδί να μας υπενθυμίζει τη σειρά που πρέπει να ο καθένας να φυσήξει, π.χ. με τη φράση « Ποιανού η σειρά είναι τώρα; ». Αυτό το παιχνίδι βοηθάει πολύ, ώστε το παιδί να αντιληφθεί την έννοια της εναλλαγής σειράς που αργότερα θα αποτελέσει μια πολύ βασική κοινωνική δεξιότητα (π.χ. σε μια συζήτηση)
7️⃣ Χρησιμοποιήστε τις φούσκες για να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί την αντωνυμία «εγώ».
Κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι από τις φούσκες, ρωτήστε «Ποιος θέλει φούσκες;» ή «Ποιος θα φυσήξει;», το παιδί σίγουρα θα ανταποκριθεί και θα σηκώσει το χέρι του. Τότε ζητήστε του να πει τη λέξη «εγώ» και μετά να του δώσετε να φυσήξει.