Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα «φροντίΖΩ»

πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων μας για αγωγή και ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας. Το πρόγραμμα «φροντίΖΩ» εστιάζει στην προσχολική ηλικία, η οποία αποτελεί μία ιδιαίτερα ευαίσθητη αναπτυξιακή περίοδο, κατά την οποία μπαίνουν τα θεμέλια της ομαλής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης κάθε παιδιού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους παιδαγωγούς και τους γονείς σχετικά με την αιτιολογία, την ποικιλομορφία της συμπτωματολογίας, αλλά και τα οφέλη της έγκαιρης αξιολόγησης και θεραπευτικής παρέμβασης των παιδιών και νέων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (αυτισμός, διαταραχή Asperger).

Ο συνδυασμός προγραμμάτων πρόληψης για γονείς και παιδαγωγούς και η ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί ότι προγράμματα πρόληψης που λειτουργούν συνδυαστικά επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τελευταίες επιστημονικές έρευνες περιγράφουν εντυπωσιακή αύξηση της συχνότητας των διαταραχών αυτιστικού φάσματος διεθνώς, με ποσοστό που πλέον φθάνει το 1.47% στον γενικό πληθυσμό (Center for Disease Control and Prevention, 2014). Η άγνοια και η ελλιπής πληροφόρηση γίνονται πολλές φορές κακοί σύμβουλοι και αιτία αφορισμού και αποκλεισμού ατόμων, που δεν ανήκουν στο «μέσο όρο» ή θεωρούνται «διαφορετικοί».

Όπως είναι γνωστό από μελέτες σε διεθνές επίπεδο, όσο πιο νωρίς ξεκινά η πρόληψη, τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι η επιδίωξη της υγείας ως ισορροπία ανάμεσα στη σωματική, την ψυχική και τη κοινωνική της διάσταση, όπως περιγράφεται στον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ευρήματα αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες της τοπικής κοινότητας, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα  πρόληψης για την προσχολική ηλικία, το οποίο απαρτίζεται από τα εξής βήματα:

– Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδαγωγούς με ταυτόχρονη διερεύνηση των ιδιαίτερων αναγκών των παιδαγωγών της τοπικής κοινότητας

– Ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς

– Έντυπα ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης

– Ατομική συμβουλευτική σε γονείς και παιδαγωγούς

Ας δώσουμε όλοι την ευκαιρία στον εαυτό μας, σε μία εποχή που η παγκοσμιοποίηση ισοπεδώνει το δικαίωμα στη διαφορά, να γνωρίσουμε τη μοναδικότητα των παιδιών με αυτισμό και την ανάγκη να ξαναγίνουν κομμάτι του παζλ της κοινότητας που όλοι μας ανήκουμε… του παζλ της ζωής!

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την εποπτεία  παιδοψυχίατρου με τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας «Άλμα»

You are donating to : Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...