Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΡΑΨΙΜΑΤΟΣ
21
Νοέ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΡΑΨΙΜΑΤΟΣ

Υποστηριζόμενη Απασχόληση

 

Ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας μέσω της τέχνης του κεντήματος και ραψίματος

Με τον όρο λεπτή κινητικότητα εννοούμε τον συντονισμό των μικρών μυών στα χέρια και τα δάκτυλα. Η λεπτή κινητικότητα αποτελεί μία από τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για δραστηριότητες προ-επαγγελματικές, επαγγελματικές και αυτοεξυπηρέτησης των ατόμων. Η ανάπτυξη, εξέλιξη και κατάκτηση της εν λόγω δεξιότητας σε άτομα που παρουσιάζουν αυτιστικές διαταραχές και νοητική υστέρηση, πρέπει να γίνει μέσα από συστηματική και δομημένη εκπαίδευση.

Μία από τις δραστηριότητες που απαιτούν καλή λεπτή κινητικότητα και οπτικοκινητικό συντονισμό, είναι το κέντημα και το ράψιμο. Ένας από τους στόχους των εργαστηρίων του προγράμματος “Θέλω να εργαστώ” αποτελεί και η ανάπτυξη ή/και συντήρηση της δεξιότητας της λεπτής κινητικότητας των μελών μας, μέσω του κεντήματος-ραψίματος.

Οι εν λόγω δραστηριότητες παρέχουν ευεργετικές ιδιότητες για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Το άτομο ηρεμεί και χαλαρώνει, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία όταν αυξάνεται είναι επιβλαβής για την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Επιπλέον, οι μικρές, ακριβείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πρέπει να εκτελούνται είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τις αρθρώσεις των δακτύλων και την τόνωση των μυών των χεριών.

Η δραστηριότητα του κεντήματος- ραψίματος αποτελεί ένα είδος διαλογισμού, που επιτρέπει στο μυαλό να ηρεμήσει και να αποφορτιστεί. Παράλληλα, ενισχύει την προσοχή, τονώνει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του ατόμου, καθώς η ολοκλήρωση ενός έργου και η αίσθηση της δημιουργίας ενός αντικειμένου από τα ίδια του τα χέρια, αποτελεί μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Η τέχνη του κεντήματος – ραψίματος χρειάζεται χρόνο για να κατακτηθεί και αυτό λειτουργεί ως τονωτική ένεση για την αυτοεκτίμηση όλων, πόσο μάλλον των ατόμων με ιδιαιτερότητες.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You are donating to : Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...