Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

05
Μάι

5 ΜΑΙΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Υποστηριζόμενη Διαβίωση

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης (European Day for Independent Living)  αφορά τα άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και καθιερώθηκε το 2013 από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανεξάρτητη Διαβίωση για άτομα με αναπηρία σημαίνει η πλήρης ένταξη τους στη κοινωνία, εξασφαλίζοντας την ίση συμμετοχή τους στη ζωή , παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν πού θα ζήσουν και με ποιούς, να μορφώνονται , να ψυχαγωγούνται, να αποφασίζουν για τη καθημερινότητά τους και να έχουν τη  ποιότητα ζωής που κάθε άνθρωπος δικαιούται συνταγματικά

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης είναι ευρέως διαδεδομένη από τη δεκαετία του ’70 σε Ευρώπη και ΗΠΑ . Αποτελεί τρόπο ζωής των ατόμων με αναπηρία και φιλοσοφία των κοινωνιών όπου ζουν, και εφαρμόζεται με θεσμοθετημένα μέτρα..

Στην Ελλάδα τη φιλοσοφία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης προωθεί ο «Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος i-living», μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL).

(πηγή: sansimera.gr/worldays). Το πρόγραμμα της ημιαυτόνομης διαβίωσης που πρωτοποριακά ξεκίνησε το ΑΛΜΑ από το 2000!!

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς καθώς η φετινή επέτειος για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης βρίσκει τη χώρα μας με θεσμοθετημένη την υπηρεσία του προσωπικού βοηθού, έπειτα από πολυετή προσπάθεια  και αιτήματα για την αναγκαιότητα αυτή.

H ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, στοχεύει στη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αυτονομίας για τα άτομα με αναπηρία και στην επίτευξη της καθολικής κοινωνικής συμπερίληψης.

                                                                 

 

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You are donating to : Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων

How much would you like to donate?
5 € 10 € 20 €
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
Loading...